10 destinatii fierbinti pentru vacanta de iarna: in cautarea soarelui pierdut
In aceste zile de toamna tarzie, in cazul in care inca nu va simtiti pregatiti sa renuntati la vremea frumoasa, ar putea fi momentul ideal pentru planificarea unei vacante: din Petra in Marbella, din Creta in Valea Nilului, iata zece destinatii pentru cei interesati sa “castige” 10 grade Celsius fara a schimba emisfera. Lucrurile sunt simple: cu cat te apropii de Tropicul Cancerului cu atat ai parte de mai multa caldura, ramanand totusi in aceeasi emisfera boreala, si in cele mai multe din cazuri, doar la cateva ore de zbor cu avionul.
1. CANARE.Vamos alla playa. In noiembrie? Mai ales in noiembrie. Clima blanda pe tot parcursul anului si o temperatura medie de 22 grade centigrade la final de toamna fac din Insulele Canare un loc privilegiat pentru cei interesati de caldura. Tenerife, Fuerteventura (95 km la est de Maroc), Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera si El Hierro sunt cele sapte mari insule apreciate inca din secolul XIX de nord-europeni, care veneau aici pentru a "ierna" sau a-si trata boli respiratorii. Pentru cei interesati sa stea la soare exista doua plaje extrem de apreciate la sud de Gran Canaria: Playa del Inglés si Maspalomas. Merita o vizita insa si Lanzarote, cu al sau Parque Nacional de Timanfaya, aflat in partea meridionala a insulei, caracterizat de o intindere de lava care ii da un aspect "lunar".
2. MIAMI.
Din Canare, coborand putin fata de paralela 28, ne oprim la cea de-a 25-a, deplasandu-ne de cealalta parte a Oceanului. Pe timpuri era orasul preferat al pensionarilor din America; acum este destinatia preferata a tinerilor. Vara, caldura din Miami este sufocanta, prin urmare iarna este momentul perfect pentru a vizita acest oras, cand temperaturile aici variaza intre 18 si 26 de grade. Iar Miami nu inseamna doar South Beach, fotomodele, localuri la moda, emigranti cubanezi si studenti in cautare de escapade: la mai putin de 18 km de Miami city, pe insula Key Biscayne exista Bill Baggs Cape Florida State Park, un "creuzet" de plaje necontaminate, ape cristaline si 21 de hectare de "preerii" acvatice. Alt obiectiv ar putea fi si Everglades, celebrele mlastini ale Miami-ului.
3. LUXOR.
Cunoscatorii spun ca in Egipt este valabila regula "spune-mi unde vrei sa mergi si iti spun cand sa te duci", asta intrucat pentru o vacanta pe coastele mediteraneene ale Egiptului, cea mai indicata perioada este cea dintre mai si septembrie. Pentru Marea Rosie, cele mai bune perioade sunt februarie-iunie si septembrie-noiembrie, in timp ce, daca va atrage ideea unei croaziere pe Nil, momentul cel mai potrivit este chiar acesta. Sa vizitezi Luxorul (cu a sa Vale a Regilor) pe timpul verii poate fi o exterienta extrema, dar acum, cu temperatura maxima care nu depaseste 30 de grade si minima care nu scade sub 12, este ideal pentru a vizita minunile anticei Teba, de la templele Luxor, Karnak, Hatshepsut si Ramses II si pana la siturile arheologice invecinate, din Valea Regilor si a Reginelor.
4. ABU DHABI.
Din Egipt, survoland Arabia Saudita, mai coboram un grad pe linia paralelelor, si la cea de-a 24-a gasim Abu Dhabi. Vara, cand coloana de mercur atinge 40 de grade, orasul ramane pustiu. Din noiembrie in aprilie, clima uscata si temperaturile blande fac insa din Abu Dhabi o destinatie "paradisiaca". De exemplu, in noiembrie, in capitala Emiratelor Arabe se inregistreaza o medie zilnica de 24 grade centigrade. Asadar, ceea ce nu va lipsi cu siguranta din peisaj este soarele stralucind in inaltul cerului. Dar atractiile acestui loc nu se reduc la plimbarile pe plajele albe sau la snorkelingul in apele Golfului Persic. In ultimii ani, zgarie-norii au aparut ca ciupercile dupa ploaie, iar Abu Dhabi-ul seamana tot mult cu Manhattanul. Si in aceste conditii, pare si mai incitant faptul ca la doar cativa kilometri de Corniche, splendida faleza a orasului, se mai practica inca arta vanatorii cu pasari de prada, soimaritul, sportul seicilor. Si daca doriti sa va aventurati in desert, incercati un safari cu camilele in cautarea Al Ain-ului, orasul-oaza.
5. HONG KONG.
Ce nu face omul pentru a evita temperaturile scazute si ceata! Chiar sa se catapulteze in cealalta parte a lumii, coborand putin sub Tropicul Cancerului, intr-o metropola suprapopulata, dar fascinanta. Hong Kong. Spre deosebire de Singapore, Kuala Lumpur, Thailanda, fosta colonie britanica are o "sezonalitate" distincta, cu "iarna" de departe mai "umana" decat vara, cand aici te simti mereu "rapus" de caldura. Cerul senin, briza usoara si soarele stralucitor, fata de caldura umeda si ploile continue vara (dar si uragane), inclina balanta in favoarea unei vacante in aceasta perioada (mai precis din octombrie si pana la mijlocul lunii decembrie), cand cele 21 de grade iti permit sa te bucuri pe deplin de melanjul cultural occidentalo-oriental. Cerul lipsit de nori iti va va darui o panorama uluitoare a portului din varful Victoria Peak (unde poti urca si cu tramvaiul) sau o vedere completa a orasului din helicopter (www.heliservices.com/hk). Pentru o plimbare ecvestra, destinatia este insa insula Lantau, cea mai mare a insula a Hong Kong-ului.
6. PETRA.
Refugiul secret al beduinilor, "special guest star" in filmul "Indiana Jones si ultima cruciada", este acum o destinatie turistica vizitata de mii de persoane in fiecare zi. Petra, in Iordania, pare iesita direct din "O mie si una de nopti". Cu o temperatura medie de 19 grade in noiembrie, poate fi locul ideal pentru o vacanta "la soare". Atentie insa, clima variaza semnificativ in functie de zona. Valea Iordaniei cu ale sale 40 de grade este torida vara, dar calda si placuta pe timpul iernii: zona podisului in schimb este destul de rece, nelipsind precipitatiile si zapada. Asadar, incepand cu luna noiembrie, indreptati-va catre primitorul oras Aqaba de la Marea Rosie, si stati departe de umedul Amman, unde ploua regulat intre noiembrie si martie.
7. AGADIR.
Aflat la aceeasi distanta de Ecuator cu Petra (31 grade nord) este Agadir. Kasbah-ul antic a fost distrus de un cutremur in 1960, dar capitala turismului balnear marocan are totusi doi asi in maneca: multi kilometri de plaja si 300 de zile cu soare pe an. Complet reconstruit in urma seismului, desi orasul nu se poate lauda cu sarmul antic si misterios al Tanger-ului sau Marrakech-ului, aerul sofisticat al Essaouirei sau magia hollywoodiana a celebrului Casablanca, prea putin conteaza. Puteti alege Agadir chiar si doar pentru clima salutara, blanda si insorita, din noiembrie (cand temperatura medie este de 20 grade) si pana in martie.
8. CRETA.
Toamna este perioada optima pentru a vizita vechiul pamant al Minotaurului: clima este blanda, iar hotelurile nu sunt aglomerate. Prima oprire poate fi palatul lui Cnossos (Knossos), timp de secole inima civilizatiei minoice, aflat la cativa kilometri de Heraklion, capitala insulei. Dupa ce te pierzi si te regasesti in labirinturile subterane (sau ceea ce a mai ramas din ele) in care se spune ca ar fi trait himera jumatate om-jumatate taur, te poti bucura de cele 17 grade, temperatura medie din aceasta perioada, plimbandu-te printre vilele venetiene si bisericile bizantine. Cu oprirea "de rigoare" la unul dintre restaurantele de peste din Kato Zakros (in estul insulei).
9. ANDALUZIA.
Sevilia, Marbella (36 grade si jumatate latitudine nordica), Gibraltar, Malaga, pamanturile care l-au dat pe Picasso si Federico Garcia Lorca se dezvaluie intre povarnisuri aspre si plaje aurite, strajuite de edificii maure si sate de pescari. Cu repertoriul de fiesta, flamenco si aperitivele de la miezul noptii, se spune ca noaptea andaluza poate incalzi chiar si cea mai rece inima. Iar de restul are grija clima. In Andaluzia se poate merge tot anul, dar verile toride cu temperaturile care ajung la 45 de grade (si preturile mari ale hotelurilor) nu sunt pentru toti imbietoare. In noiembrie insa, tenperatura maxima atinge 22 de grade Celsius, iar minima 12. O atractie o reprezinta cu siguranta terenurile de golf din Marbella si la distanta mica de luxuoasa statiune balneara, parcul safari african din Selwo, care gazduieste peste 2.000 de animale: lei, rinoceri, tigri, antilope si gnu.
10. ALGARVE.
La 37 de grade latitudine nordica si 17 grade temperatura medie zilnica, in sudul Portugaliei, in Algarve, poti petrece anul intreg in pantaloni scurti. Biroul de turism al regiunii se bazeaza asadar pe clima splendida, dar si pe terenurile de golf cu Oceanul Atlantic pe fundal. Clima blanda si temperata merge mana-n mana cu plajele cu nisip fin si auriu, unele pustii, altele foarte frecventate, precum Praia Da Falésia, aflata in vecinatatea complexului turistic Vilamoura. Daca nu va pasioneaza golful, interesant de vizitat este Parque natural da Ria Formosa, zona lagunara dintre Faro, capitala regiunii, si mare.
*